Turistička zajednica Kantona Sarajevo i ove godine podržava Sarajevo Film Festival, jedan od najznačajnijih filmskih, kulturnih i društvenih događaja u regionu, koji godinama predstavlja snažan podsticaj turističkom sektoru u Kantonu Sarajevo. Prepoznajući ovaj događaj kao projekat koji doprinosi pozitivinom imidžu Kantona Sarajevo, Turistička zajednica KS će organizaciju 27. Sarajevo Film Festivala sufinansirati uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

 

Ozvaničenje saradnje Turističke zajednice KS sa Sarajevo Film Festivalom, kao i Općinom Centar, predstavljeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

 

Predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda naglasio je zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja Festivala u Sarajevu, koji je izuzetno važan ne samo zbog jačanja i prepoznatljivosti domaće filmske industrije, već i radi  unapređenja turističke privede. Posebno je naglasio značaj stvaranja uslova za snimanje domaćih, ali i stranih filmova u Sarajevu, što bi naročito doprinijelo promociji Sarajeva u svijetu. Dodao je da o važnosti Festivala za turizam dovoljno govori činjenica da se u sarajevskim hotelima i drugim smejštajnim objektima trenutno traži soba više, te da i u budućnosti treba raditi na jačanju saradnje i unapređenju turističkog ambijenta.

 

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra zahvalio se za podršku  i odličnu saradnju koju Festival godinama ima, uz želju da ove i narednih godina publika ponovo bude u kinima, a Sarajevo puno turista kako je to bilo uobičajeno u augustu. Naglasio je da će u Sarajevo  ove godine doći više od 900 gostiju festivala, među kojima su  i  svjetski poznata imena.

 

Turistička zajednica KS od svog osnivanja, proteklih pet godina, kontinuirano podržava SFF, kao jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja, koji privlači veliki broj gostiju, te predstavlja jedinstven i nezaobilazan dio turističke ponude u KS. 

 

Za vrijeme trajanja SFF u saradnji Turističke zajednice KS i Općine Centar bit će organiziran “Festival u Centru” u Radićevoj ulici. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić najavio je zatvaranje te ulice za saobraćaj od 18:00 – 02:00 sata, odnosno pretvaranje ulice u pješačku zonu, u cilju održavanja različitih radionica, uz podršku UNDP-a.

 

U cilju što boljeg informisanja turista i gostiju o svim turističkim atrakcijama u KS, tokom trajanja SFF-a uposlenici Turističke zajednice KS će pružati informacije i dijeliti promotivni materijal na dva pulta, na ulazu u Bosanski kulturni centar KS. Također, Turistička zajednica KS  će organizirati obilaske najvažnijih znamenitosti u pratnji turističkih vodiča za goste SFF-a i VIP zvanice.

 

Podsjećamo, SFF počinje sutra, 13. augusta, svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta”međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

 

Autor fotografija: Nedim Grabovica

 

Please follow and like us: