Kako provesti vikend u Sarajevu
Razgledanje
Mi u Sarajevu dan obično započinjemo šoljicom kafe
koja je okosnica društvenog života Sarajeva.
NASTAVITE SA RAZGLEDANJEM

9:00

Mi u Sarajevu dan obično započinjemo šoljicom kafe koja je okosnica društvenog života Sarajeva. Tradicionalna bosanska kafa uglavnom se služi na Baščaršiji, ali nećete pogriješiti i ako se odlučite uživati u jutarnjoj kafi na jednom od sarajevskih vidikovaca, poput Hotela Hecco ili SunnyLand.

 

10:00

Ovaj period najbolji je za obilazak centralnog dijela grada. Krenute od Vječne vatre ulicom Ferhadija i osjetićete život Grada prolazeći pored Markala sve do Katedrale i spomenika Ivanu Pavlu II. Katedrala Srca Isusova samo je jedna od znamenitih sarajevskih građevina za čiji nastanak je zaslužan arhitekta Josip Vancaš. Ispred Katedrale je u aprilu 2014. podignut spomenik Papi Ivanu Pavlu II, rad akademskog kipara, rođenog Sarajlije Hrvoja Urumovića. Tokom rata u BiH i opsade Sarajeva, papa Vojtila nije propuštao da skrene pažnju svijeta na nepravdu koja je zadesila bosanski narod. Učinio je mnogo na ekumenskom i dijaloškom polju, bio prvi papa koji je ušao u sinagogu i džamiju, a govorio 263 puta o BiH. Dva puta je posjetio Sarajevo, prvi put već 18 mjeseci nakon kraja rata, a potom i u junu 2003.

 

U zgradi neposredno pored Katedrale nalazi se privatna Galerija 11/07/95, koja će vam ispričat priču o Srebrenici kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja. Ukoliko pak želite saznati priču o ratu iz dječije perspective, preporučujemo Muzej ratnog djetinstva u Logavinoj ulici.

 

11:00

Nakon Muzeja nastavite ulicom Ferhadija prema Baščaršiji. U blizini hotela Evropa posjetite Latinsku ćupriju, mjesto gdje je ustrijeljen austrougarski nadvojvoda Franz Ferdinand. Preko puta mosta nalazi se Muzej Sarajevo 1878 – 1918.

 

12:00

Upustite se u lutanje Baščaršijom koja odiše posebnom atmosferom te iskoristite priliku kako biste probali tradicionalni ručak. Iako se na Baščariji najčešće jedu ćevapi i pite, naša preporuka je da u sarajevskim aščinicama probate i naša tradicionalna jela poput japraka, bosanskog lonca, klepa, bamje ili sogan dolme. Ne zaboravite ostaviti i malo prostora za najpoznatije domaće poslastice baklava, kadaif, tufahiju ili hurmašice.

 

14:30

Nakon ručka pratite zveket oruđa obrtnika do Kazandžiluka, jedne od najstarijih i najljepših ulica u Sarajevu. Ova ulica dobila je svoj naziv po majstorima ‘kazandžijama’ koji izrađuju predmete od bakra. Tako ćete ovdje pronaći mnoštvo džezvi, fildžana, ali i mnogo drugih predmeta koji su se, ili se još uvijek koriste u svakodnevnoj upotrebi.

 

Uz sve to, majstori su iskoristili ostatke od deaktiviranih mina i metaka te ih ugravirali i ukrasili tradicionalnim motivima i iz njih napravili vaze ili olovke. Ovaj dio sarajevskog neba prepun je minareta, a ulice su kafića gdje se kafa poslužuje na tradicionalan način s malim kockama šećera i rahat lokumom.

 

Na Baščaršiji se nalazi i Muzej Art Kuću Sevdaha. Sevdah je glavna okosnica bosanske muzike i na nju su Sarajlije posebno ponosne. U ovom muzeju posebno mjesto zauzimaju oni koji su dali svoj doprinos popularizaciji sevdaha širom svijeta.

 

15:00

Dok ste na Baščaršiji svakako posjetite sarajevsku Vijećnicu i naselje Alifakovac, a onda se vratite na Baščaršiju odakle gdje se nalaze Stara pravoslavna crkva i Begova džamija. U blizini se nalazi Velika avlija Laure Papo Bahorete gdje su smještene najstarija sinagoga u BiH, danas Muzej Jevreja BiH i Veliki hram u kojem je smještena galerija. Upravo na ovom mjestu završava se šetnja starim dijelom Sarajeva, a svojim koracima markirali ste poznatu sarajevsku priču o bogomoljama četiri konfesije koje na prostoru od samo nekoliko stotina metara egzistiraju stoljećima u Sarajevu. Zato ga i zovu “mali Jerusalem”.

 

16:30

Odmor od gradske verve potražite na nekom od sarajevskih vidikovaca. Naš prijedlog je da se zaputete preko Kovača i Vratnika do Bijele i Žute tabije ili Alejom ambasadora do Kozije ćuprije.

 

19:00

Gdje god odlučite večerati nećete pogriješiti. Naša preporuka je da posjetite neke od restorana u Centru grada, poput restorana na Mejtašu ili Džidžikovcu. U tom slučaju stignete i na predstavu u pozorištu SARTR koje se nalazi u blizini.

 

21:30

Ovisno o afinitetima, nakon večere pronađite svoje mjesto u jednom od mnogih kafića. Dok jedni preferiraju nargila barove na Baščaršiji, drugi se pak vole opustiti u café Ribica graperiji Barhana ili Gastro pub Vučko u kojem možete probati veliki izbor zanatskog piva domaće i strane proizvodnje.

 

Drugi dan

09:00

Na periferiji Sarajeva nalazi se Vrelo Bosne, poznata turistička destinacija za sve one koji vole uživati u prirodi. Riječ je o izvoru rijeke Bosne, parku koji je prepun životinja poput patki i labudova. Ovdje možete uživati u vožnji fijakerom i u jednom od mnogobrojnih restorana.

 

Ako posjećujete Sarajevo u vrijeme ljetnih mjeseci, kada ovdje vladaju jake vrućine, potražite rashlađenje u Termama Ilidža, koje su jedne od najvećih termi u ovom dijelu Europe. Riječ je o vodenom parku koji se proteže na 15 hektara površine s grijanim vanjskim i unutrašnjim bazenima.

 

12:00

Nedaleko od Ilidže nalazi se Sarajvski ratni tunel koji prikazuje 25 metara, od ukupno 800 metara tunela koji je iskopan ispod aerodroma. Iskopan je za vrijeme opsade grada, a bio je najstrože čuvana tajna Sarajeva jer su pomoću tunela u Sarajevo stizali hrana, oružje i druge potrepštine. Nakon rata tunel je postao muzej.

 

13:00

Vrijeme je za ručak. Naša preporuka je opet tradicionalna kuhinja, ali ovaj put s pogledom. Ne propustite bosanske specijalitete u restoranima MinjoBašča kod EnePark PrinčevaKod Bibana ili Kibe.

 

15.00

Naselje Marijin Dvor nalazi se udaljen od stare gradske jezgre nepuna 2 kilometra. Ovaj kvart danas predstavlja poslovni centar Sarajeva. Tu se nalazi zgrada Parlamenta BiH čiji je trg sedamdesetih godina 20. stoljeća projektovao poznati jugoslavenski arhitekta Bogdan Bogdanović.

 

Tu se nalazi i velebno austrougarsko zdanje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u kojem se čuva sarajevska Hagada – pisani spomenik Jevreja iz 14. stoljeća, zajedno s još dva miliona artefakata iz bogate historije Bosne i Hercegovine.

 

U nizu se nalazi i Historijski muzej BiH – zgrada koja je svojom arhitekturom primjer jugoslavenske moderne (Boris Magaš i Edo Šmidhen). Ne propustite posjetiti ovaj muzej gdje možete vidjeti rekonstrukciju života građana Sarajeva tokom opsade u posljednjem ratu, ali i podsjetiti se na vrijeme Narodnooslobodilačkog rata i socijalističke revolucije. U muzeju se nalazi i poznati vitraž Voje Dimitrijevića: Smrt fašizmu – sloboda narodu.

 

U eksterijeru se nalaze primjerci teške artiljerije iz 2. svjetskog rata među kojima su se ugurali stolići kafane Tito. S ovog mjesta pruža se pogled na prelijepo Vilsonovo šetalište i plato na kojem bi uskoro trebala početi izgradnja Muzeja savremene umjetnosti. Projekt za ovu zgradu izradio je jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice Renzzo Piano, a u njoj će biti smještene umjetnine iz Kolekcije Ars Aevi, koja se danas privremeno nalazi (i može obići) u na Skenderiji. Do tada, Sarajlijama ostaje pješački most Ars Aevi, istog arhitekte, koji kod muzejskog kvarta spaja dvije obale rijeke Miljacke.

Ukoliko ste u Sarajevu namjeravali obaviti šoping – Marijin Dvor je pravo mjesto za to, s obzirom na to da se ovdje nalaze čak tri velika trgovačka centra. No, poklone i suvenire potražite u autentičnim malim trgovinama u starom dijelo grada ili koncept dućanima s bosanskim dizajnom poput BazerdžanKutcha ili Rukom.

 

19:00

Danas vam za večeru preporučujemo riblje restorane Luku ili Libertas. No, ako morski plodovi nisu vaša omiljena hrana u ponudi je veliki broj restorana s internacionalnom kuhinjom s kojim uglavnom nećete pogriješiti poput Marokanskog restorana, Tavole ili Karuzo.

21:00

Ako nas ne napuštate prerano, barovi su otvoreni do ponoć, a klubovi i do ranih jutarnjih sati. Barovi poput kluba Mash ili Monument često imaju jazz svirke, a klupsku scenu u Centru potražite u klubu Silver & Smoke.

Drago nam je bilo i dođite nam opet!

Razgledanje
icon06-1.png
Otomansko Sarajevo

Osmansko doba počinje samim...

icon06-1.png
Austro-ugarsko Sarajevo

1878. godine, odlukom Berlinskog...

icon06-1.png
Jugoslovensko Sarajevo

Poslije Drugog svjetskog rata...

icon06-1.png
Olimpijsko Sarajevo

Međunarodno sportsko takmičenje...

icon06-1.png
Sarajevo pod opsadom

Nakon osamostaljivanja Slovenije...

icon06-1.png
Vikend u Sarajevu

Mi u Sarajevu dan obično...

icon06-1.png
Turističke agencije

Lista turističkih agencija.

Mobilna aplikacija

Gradski vodič

Visit Sarajevo mobilna aplikacija je offline gradski vodič Sarajeva s interaktivnom mapom koju možete nositi u džepu.

SVI VOLE SARAJEVO

MORATE POSJETITI

Top atrakcije

sebilj
Baščaršija i Sebilj

Nastanak Baščaršije (tur. glavna čaršija) vezuje se za Isa-bega Ishakovića, osnivača Sarajeva, koji je gradio zadužbine na objema stranama rijeke Miljacke već polovinom 15. stoljeća...

cityhall
Vijećnica

Dolaskom austrijske vlasti javila se potreba za objektom u kom će biti smještena gradska vlada. Kao idealna lokacija za novu zgradu gradske uprave izabrano je područje srednjovjekovnog...

begova
Gazi Husrev-begova džamija

Gazi Husrev-beg je poznati namjesnik i dobrotvor Sarajeva, sin Ferhat-bega (Bosanca) i Seldžuke, kćerke sultana Bajazita II, koji je čitavo svoje bogatstvo poklonio Sarajevu i njegovim građanima...

saborna
Saborna crkva

Kako se povećavao broj pravoslavnog stanovništva u Sarajevu pojavila se i potreba za gradnjom nove crkve s obzirom na to da je Stara pravoslavna crkva postala tijesna.