Korisne informacije Većina javnih ureda ima radno vrijeme slično zapadnoevropskom tokom pet radnih dana u sedmici (08:00-16:30). Banke radnim danima rade do 18:00 sati, a subotom do 13:00 sati. sftk-cld01 sftk-round01 sftk-rck01 sftk-svg01 sftk-ply cloud03 sftk-climg03 sftk-elp01-1 Ban15

Vize

U Bosnu i Hercegovinu s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo mogu ući državljani zemalja članica Evropske unije, države potpisnice Šengenskog sporazuma, te državljani Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice i Švicarske Konfederacije. Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka. 

Radno vrijeme

Većina javnih ureda ima radno vrijeme slično zapadnoevropskom tokom pet radnih dana u sedmici (08:00-16:30). Banke radnim danima rade do 18:00 sati, a subotom do 13:00 sati. Pošte su također otvorene subotom, a Glavna pošta i pošta u ulici Ćemaluša otvorene su do 20:00 dati. Prodavnice se obično otvaraju ranije u jutro i obično su otvorene do 20:00 sati, a tržni centri rade i do 22:00 sata.

Službeni jezik

U Sarajevu se govori bosanski, hrvatski i srpski jezik, koji su u osnovi inačice jednog osnovnog jezika. Sarajlije takođe uče i strane jezike tako da veliki broj razumije osnove komunikacije na engleskom i njemačkom.

Zone za nepušače

Pušenje je u Sarajevu dozvoljeno na gotovo svim mjestima. Zabrana pušenja se provodi vrlo fleksibilno tako da u nekim hotelima ili restoranima postoje posebna područja za pušače i za nepušače. Uglavnom se ne puši u ćevabdžinicama, aščinicama i nekim slastičarnama u starom dijelu grada, te pojedinim restoranima i slastičarnama u trgovačim centrima.

Vremenska zona

Bosna i Hercegovina i Sarajevo nalaze se u Centralnoj evropskoj vremenskoj zoni (GMT +1).

Valuta

Bosanskohercegovačka valuta je konvertibilna marka. U opticaju su novčanice od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 KM, te kovanice od 1, 2 i 5 KM. Manja jedinica je konvertibilni fening (1 KM ima 100 KF), a u opticaju su kovanice od 5, 10, 20 i 50 KF. Valuta se mijenja u ovlaštenim mjenjačnicama, bankama i poštama, hotelima prema tečajnoj listi koja se objavljuje dnevno. Iznos provizije je od 1 do 1,5 %.

Kreditne kartice

U većini prodavnica i restorana može se plaćati i kreditnim karticama American Expressa, Dinersa, Mastercarda, Vise. Ipak, u većini kafana i zanatskih radnji plaćanje ćete morati izvršiti gotovinski. Isto se odnosi i na naplatu parkinga ili karte za gradski prevoz.

Tax Free Shopping

Strani državljani po napuštanju carinskog područja BiH imaju pravo na povrat Poreza na dodanu vrijednost (PDV). Kupac plaća robu u punom iznosu sa PDV-om, a minimalni iznos računa sa pravom povrata iznosa PDV-a je 100KM pri čemu prodavac izdaje fiskalni račun u punom iznosu, popunjeni PDV-SL2 Obrazac u tri primjerka i fakturu. Da bi se ostvario povrat PDV-a kupac je dužan robu koja je prethodno kupljena izvesti van zemlje u roku od 3 mjeseca. Prilikom prelaska granice BiH u drugu državu, kupac je dužan prijaviti fakturisanu robu i ovjeriti PDV-SL2 obrazac na carini. Kupac je potom dužan dostaviti trgovcu valjani PDV-SL2 obrazac i račun ovjeren od strane carine u roku od 6 mjeseci.

Cestovna pravila

Vrijede pravila poput onih u zemljama Evropske unije. Ograničenja brzine označena su prema standardizovanim pravilima. Dozvoljene su brzine: u naseljima 60 km/h; izvan naseljenih mjesta 80 km/h; na autoputu 120 km/h. U period od novembra do aprila važe zimska pravila vožnje stoga obratite pažnju na klizave ceste i mogućnost obimnih sniježnih padavina. U slučaju kvara na cesti pomoć će pružiti Bosanskohercegovački auto moto klub, BIHAMK pozivom na broj 1282. Za pozive iz inostranstva koristite broj +387 33 282 100.

Koordinate

Geografske koordinate Sarajeva su: 45 stepeni 53 minuta 28 sekundi sjeverne geografske širine i 18 stepeni 25 minuta 50 sekundi istočne geografske dužine.

Klima

Sarajevski region karakteriše umjereno kontinentalna klima i četiri jasno izražena godišnja doba. Najhladniji je mjesec januar sa srednjom temperaturom od –1,3 stepena Celzijusa. Sarajevo ima prosječno 28 ledenih dana. Juli je najtopliji mjesec srednjom temperaturom od 19,1 stepeni Celzijusa. Sarajevo ima 68 dana ljetnih dana. Jesen je toplija od proljeća zbog izraženog termičkog uticaja Jadranskog mora. Srednja godišnja temperatura u Sarajevu je 9,7 stepeni Celzijusa. U Sarajevu, prosječno, godišnje bude 1830 sunčanih sati. Prosječna godišnja količina padavina je 919 litara po metru kvadratnom.

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u Kantonu Sarajevu živi 503.109 stanovnika.

Udaljenost od evropskih centara

Sarajevo se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i povezano je transverzalom sa dva najvažnija magistralna pravca u regionu; Jadranskom magistralom i auto – putem Zagreb – Beograd.

Električno napajanje

Električno napajanje je 220V sa frekvencijom 50Hz.

Snabdijevanje vodom

U Sarajevu je bezbjedno piti vodu iz slavine.

Mjerni sistem

Metrički sistem

Telefon i internet

Na kioscima ili prodavnicama možete kupiti pre-paid mobilne telefonske kartice i dopune, kao i kartice i dopune za mobilni internet. U velikom broju hotela, restorana i kafića dostupna je besplatna wirelless internet konekcija. Lokalni operateri nude i mogućnost mobilnog interneta, ali troškovi internet saobraćaja u roamingu mogu biti veoma visoki.

Visit Sarajevo
Mobilna aplikacija

Gradski vodič

Visit Sarajevo mobilna aplikacija je offline gradski vodič Sarajeva s interaktivnom mapom koju možete nositi u džepu.

SVI VOLE SARAJEVO

MORATE POSJETITI

Top atrakcije

sebilj
Baščaršija i Sebilj

Nastanak Baščaršije (tur. glavna čaršija) vezuje se za Isa-bega Ishakovića, osnivača Sarajeva, koji je gradio zadužbine na objema stranama rijeke Miljacke već polovinom 15. stoljeća...

cityhall
Vijećnica

Dolaskom austrijske vlasti javila se potreba za objektom u kom će biti smještena gradska vlada. Kao idealna lokacija za novu zgradu gradske uprave izabrano je područje srednjovjekovnog...

begova
Gazi Husrev-begova džamija

Gazi Husrev-beg je poznati namjesnik i dobrotvor Sarajeva, sin Ferhat-bega (Bosanca) i Seldžuke, kćerke sultana Bajazita II, koji je čitavo svoje bogatstvo poklonio Sarajevu i njegovim građanima...

saborna
Saborna crkva

Kako se povećavao broj pravoslavnog stanovništva u Sarajevu pojavila se i potreba za gradnjom nove crkve s obzirom na to da je Stara pravoslavna crkva postala tijesna.