Top atrakcije MORATE POSJETITI sftk-round01 sftk-rck01 sftk-svg01 sftk-ply sftk-climg03 sftk-elp01-1 Ban15
mobilelogo
Stari Grad
Baščaršija i Sebilj

Nastanak Baščaršije (tur. glavna čaršija) vezuje se za Isa-bega Ishakovića, osnivača Sarajeva, koji je gradio zadužbine na objema stranama rijeke Miljacke već polovinom 15. stoljeća, zatim za najvećeg sarajevskog dobrotvora Gazi Husrev-bega i njegova impozantna djela, kao i za pojedine carske namjesnike i bogatije građane Sarajeva koji su izgradili veći broj objekata kao svoje zadužbine.

 

Grad sa Carstvom u usponu brzo je rastao, pa je sarajevska Čaršija u potpunosti izgrađena do kraja 16. stoljeća, kad Sarajevo doživljava najveći procvat. U to vrijeme u Čaršiji postoji 80 vrsta zanata, organiziranih u esnafe. Grade se i objekti opće upotrebe: džamije, bezistani, hanovi i karavan-saraji, hamami, vjerske škole i tekije, daire, česme, šadrvani…

 

Krajem 16. stoljeća, uz Istanbul, Solun, Jedrene i Atinu, Sarajevo postaje jedan od pet najvećih gradova na Balkanu. U Sarajevo se dolazi i iz njega odlazi zbog velikih trgovačkih i državničkih poslova. Sarajevo postaje grad bogatih i moćnih ljudi. 

 

Prvi vodovod Sarajevo je dobilo sredinom 15. stoljeća, da bi tokom 16. stoljeća bio znatno proširen. Krajem osmanlijskog perioda u Sarajevu je bilo stotinu pedeset šest česmi i više šadrvana, građenih od kamena, većinom kao privatne zadužbine.

Lokacija

Stari Grad

Stari Grad
Vijećnica

Dolaskom austrijske vlasti javila se potreba za objektom u kom će biti smještena gradska vlada. Kao idealna lokacija za novu zgradu gradske uprave izabrano je područje srednjovjekovnog sela Brodac, gdje je nekad Isa beg Ishaković postavio temelje Sarajeva. Da bi se napravila Vijećnica austrijske vlasti su pokupovale i vlasnicima otplatile nekoliko objekata, među kojima su bila i dva hana. Gradnja je povjerena arhitekti Alexandru Witteku, koji je u neomaurskom stilu projektirao i gradio jedan od najskupljih objekata ove vrste u cijelom carstvu. Zanimljiva je anegdota da je arhitekt uspio izračunati koliko će cigli biti potrebno za izgradnju cijele zgrade, sa odstupanjem od samo tri cigle, što najbolje govori o kakvom se perfekcionisti radilo.

 

Gradnja ovog zahtjevnog objekta završena je 1896. godine. Projektant nije dočekao završetak radova, njegov perfekcionizam nije mogao izdržati činjenicu da unutar aule Vijećnice nema dovoljno svjetlosti.

 

Ovu grešku je smatrao nepopravljivom, psihički je pokleknuo i sam sebi oduzeo život. Radove je nastavio Ćiril Iveković, do tada manje poznati arhitekt, koji je za ovaj veliki problem našao jednostavno rješenje u vidu velike staklene kupole.

Lokacija

Stari Grad

mobilelogo
mobilelogo
Stari Grad
Muzej Sarajevskog atentata i Latinska ćuprija

Na uglu ulica Apelov kej i Franje Josipa (danas Obala Kulina bana i Zelenih beretki) 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip, sarajevski gimnazijalac i član tajne organizacije „Mlada Bosna“, koju je kontroliralo tajno udruženje „Crna ruka“ izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Za ovaj atentat Austro-Ugarska monarhija je smatrala Srbiju neposredno odgovornom, te joj je 23. jula uputila ultimatum, a ubrzo i objavila rat. Nakon toga je počeo Prvi svjetski rat.Austrougarska vlada je na Latinskoj ćupriji, prekoputa mjesta atentata, postavila monumentalan spomenik Franju Ferdinandu i Sofiji Hohenberg. Spomenik je uklonjen nakon stvaranja nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije je otvoren Muzej Sarajevskog atentata, ispred kojeg su utisnute stope atentatora Principa. Nakon završetka posljednjeg rata postavka muzeja je obnovljena, a muzej preimenovan u Muzej „Sarajevo 1878-1918″. 
Muzej predstavlja historijat austrougarske vladavine na ovom području, od dolaska austrougarskih trupa, nove uprave, preko promjene u kulturi stanovanja i življenja, do novih zanata, privrede, arhitekture, razvoja nauke i umjetnosti.

Lokacija

Stari Grad

Ilidža i okolina aerodroma
Monumental Complex ˝Tunnel of Salvation˝

Tokom opsade Sarajeva 1992-1995. izgrađen je tunel kojim su spojena dva dijela slobodne teritorije. Tunel je prokopan i otvoren 1993. godine ispod Sarajevskog aerodroma, nadljudskim naporima učesnika ovoga jedinstvenog poduhvata.

 

Kako je spajao naselja Dobrinju i Butmir, u ratu je tunel tako i šifriran: Objekat D-B. Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 metara. Tokom 1994. kroz tunel su postavljene minijaturne šine s malim metalnim vagonima, što je znatno olakšavalo svaki transport. Tunelom je u Sarajevo dopremana humanitarna pomoć, preko Igmana su iz Sarajeva evakuirani najteži ranjenici i pojedini strani političari te slavne ličnosti poput Susan Sontag, koji su davali podršku opkoljenom Sarajevu. Danas je tunel jedinstveno muzejsko zdanje i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu.

Lokacija

Ilidža i okolina aerodroma

mobilelogo
mobilelogo
Stari Grad
Evropski Jerusalem

Sarajevo je grad multietničnosti već više od četiri stotine godina. U samo jednoj ulici posjetitelj će vidjeti džamiju, sinagogu, pravoslavnu i katoličku crkvu.

 

Izgradnjom sefardskoga hrama u srcu Baščaršije, uz Staru pravoslavnu crkvu i Begovu džamiju stvorena je jedinstvena atmosfera. Ovaj mozaik popunjen je velikom Sabornom pravoslavnom crkvom pri odlasku Osmanlija i gradnjom katoličke katedrale u neposrednoj blizini po dolasku Austro-Ugarske.

Lokacija

Stari Grad

Okolina Sarajeva i planine
Bijambarska pećina

Na oko 40 kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli, nalazi se prelijep šumoviti predio u kojem se krije pravi biser prirode, Bijambarska pećina. Kompleks ove pećine čini nekoliko speleoloških objekata, od kojih su za posjetioce otvorena tri.

 

U Srednjoj bijambarskoj pećini, koja se proteže na preko 400 metara, nalazi se turistička staza sa signalizacijom i rasvjetom. Ovo je najduža pećina i sastoji se od četiri dvorane i prelijepih pećinskih ukrasa. Četvrta, posljednja dvorana, poznata je i kao „muzička dvorana” zbog svoje akustičnosti. Pećina je bogata oblicima pećinskog nakita kao što su stalaktiti, stalagmiti, draperije, bigrene kade, stupovi. Nastanjena je kolonijom šišmiša i cvrčaka, a moguće je naći i druge oblike faune. U pećini su također pronađeni arheološki nalazi iz ledenog (životinje) i paleolitskog perioda (pećinski ljudi). Stotinjak metara od Srednje pećine nalazi se Donja bijambarska pećina, koja zapravo predstavlja ponor potoka Brodić.

Lokacija

Okolina Sarajeva i planine

mobilelogo
mobilelogo
Okolina Sarajeva i planine
Bjelašnica i Igman

Samo 25 kilometara od Sarajeva nalazi se prirodni rezervat planina Bjelašnice i Igmana na kojima je održan veći dio takmičenja XIV zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama i skokovima.

 

Dinarsko gorje, koje se proteže u dužini od 300 kilometara, granica je utjecaja mediteranske i kontinentalne klime. Bjelašnica je stoga poznata kao planina na kojoj se dnevno znaju izmijeniti sva četiri godišnja doba, a na vrhu Bjelašnice je 1894. godine izgrađen meteorološki opservatorij.

 

Sa više od 200 snježnih dana u godini, 135 cm debelim snježnim prekrivačem i dobro uređenim stazama dužine preko dvadeset kilometara (25 km), Bjelašnica i Igman predstavljaju savršeno mjesto za aktivan zimski odmor i rekreaciju, s dobrom hotelskom i drugom infrastrukturom. Ski staze se spuštaju s vrha Bjelašnice (2067 m) do Babinog dola (1266 m), mjesta na kojem se nalazio cilj olimpijskog spusta.

Lokacija

Okolina Sarajeva i planine

Okolina Sarajeva i planine
Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahoreva. Visok je 98 metara, što ga čini drugim vodopadom po visini u Evropi.

 

Ovaj kraj predstavlja izazov za šetače rekreativce, bicikliste, trkače, speleologe, penjače, fotografe, sakupljače gljiva ili ljekovitog bilja. Na prostoru oko vodopada zabilježeno je preko 1500 vrsta biljaka, od kojih su neke ljekovite, endemske ili veoma rijetke. Šume smrče, jele i bukve kriju brojne gljive, zečeve, kune, ptice, ali i vukove, medvjede, lisice…

 

Vodopad i šire područje oko njega proglašen je spomenikom prirode.

Lokacija

Okolina Sarajeva i planine

mobilelogo
mobilelogo
Ilidža i okolina aerodroma
Vrelo Bosne

U neposrednoj blizini Ilidže nalazi se spomenik prirode Vrelo Bosne, do kojeg se dolazi kroz tri i po kilometra dugu stoljetnu aleju platana i kestenova.

 

Velika aleja, zasađena do 1894. godine sa ukupno 726 stabala javorolisnog platana i desecima stabala divljeg kestena, idealna je za šetnju, vožnju biciklom i rolama, trčanje… To je prirodni park ispresijecan izvorima i potočićima, jezercima i otočićima. Vrelo Bosne je morfološki, hidrološki i botaničko-hortikulturni fenomen, jedno od najljepših mjesta Sarajeva i njegove okoline.

 

Na području Vrela Bosne nalazi se i glavni izvor pitke vode grada Sarajeva – Bačevo. Ovo područje, koje se prostire na površini od 603 hektara, stanište je za najmanje 26 različitih biljnih zajednica i 20 životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora s područja Vrela Bosne, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke.

Lokacija

Ilidža i okolina aerodroma

Okolina Sarajeva i planine
Lukomir Village

Na gotovo 1500 metara nadmorske visine, u vrletima planine Bjelašnice, nalazi se najviše i najizoliranije selo u Bosni i Hercegovini, udaljeno od Sarajeva 42 kilometra ili oko sat i po vožnje.

 

Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama, koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. S obzirom na to da se nalazi u području surove planinske klime, već s dolaskom prvog snijega u decembru selu je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice, sve do aprila, a ponekad i duže.

 

Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su nošeni prije nekoliko stoljeća. Poznato je da stanovnici sela izrađuju šarolike rukotvorine od vune: rukavice, čarape i slično. Bave se stočarstvom i planinskom zemljoradnjom.

Lokacija

Okolina Sarajeva i planine

mobilelogo