Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavlja i promoviše turističku ponudu na prestižnom sajmu Riyadh Travel Fair, koji se održava u glavnom gradu Saudijske Arabije od 22. do 24. maja 2022. godine. Zajedno sa Turističkom zajednicom KS nastupaju predstavnici privatnog turističkog sektora: turističke agencije Bosnia Tour Operator, Balkan Travel Services, GEO Expert Travel i Espy Bosnia, hoteli Tarčin Resort, hoteli Ilidža i hoteli Hills i Hollywood, te Turistička zajednica Srednjebosanskog kantona sa ministrom privrede SBK Nisvetom Hrnjićem i načelnikom Općine Travnik Kenanom Dautovićem.

 

Na sajmu izlaže više od 250 izlagača iz 50 zemalja svijeta.

 

Izuzetna čast je spomenuti da je štand Turističke zajednice KS i suizlagača, koji je prema mišljenju posjetilaca sajma jedan od najljepših izložbenih prostora u dvorani, posjetio ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije nj.e. Ahmed Al Khateeb, kao i delegacija na čelu koje je bio nj.e. Naif Abdullah Alrajhi, predsjednik Nacionalnog komiteta Federacije saudijskih privrednih komora i predsjednik Turističkog komiteta Komore Rijada.

 

Prvi dan održavanja sajma imali smo zadovoljstvo ugostiti i ambasadora BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nj.e. Muhameda Jusića. U saradnji s ambasadom, razgovarali smo o planovima da se u Rijadu napravi izložba fotografija Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te na taj način približe ljepote naše zemlje potencijalnim turistima.

 

Za turističku ponudu Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine vlada veliko interesovanje, što je i očekivano s obzirom da su posjetioci iz Saudijske Arabije u samom vrhu turističkog prometa ostvarenog u KS. Međutim, najveći problem idalje predstavljaju komplikovane procedure po pitanju viznog režima i ulaska u BiH. Kroz prezentaciju prirodnih ljepota i bogatog kulturno-historijskog naslijeđa na sajmu Riyadh Travel Fair, nastojimo pozicionirati Kanton Sarajevo i BiH kao izuzetno poželjne turističke destinacije i nastaviti trend rasta broja turističkih posjeta i broja noćenja s ovog tržišta.

 

Please follow and like us: