Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma 2021. godine, pripremila je i podržala niz aktivnosti u sklopu kulturnog, sportskog i muzičkog trodnevnog programa u sarajevskom parku Hastahana.

 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, koju je definisala Svjetska turistička organizacija UNWTO glasi „Turizam za inkluzivni rast“. Tim povodom, Turistička zajednica KS organizovat će panel diskusiju na navedenu temu u petak, 24.09.2021. godine, sa početkom od 14:30h.

 

Učesnici panel diskusije su:

• Ibrahim Osta, USAID BiH

• Srđan Mandić, načelnik Općine Centar

• Prof.Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS

• Prof.dr.Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

• Prof.dr.Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

• Edina Zagora, potpredsjednica Udruženja turističkih radnika u BiH

 

Gosti događaja organiziranog povodom Svjetskog dana turizma bit će predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.

 

Turistička zajednica KS planira na ovom događaju zvanično objaviti Javni poziv za izbor za najboljeg videa  i seta fotografija na temu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma.

 

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u organizaciji Turističke zajednica KS bit će uvod u trodnevni festival Hastahana Summer Break. Ovo je program, koji realizuje CINEA Entertainment uz saradnju sa Općinom Centar,  konceptualno je osmišljen kao urbani muzički, kulturni i društveni događaj koji će ponuditi raznovrstan i inkluzivan sadržaj za građane i turiste.

 

Prvu noć, petak, 24.9. od 20 sati na rasporedu je projekcija filma „Scream for me Sarajevo“ koja će se gledati iz ležaljki pod vedrim nebom, a nakon filma uslijedit će i muzički program.

 

U subotu, 25.9. na programu je Hastahana Urban Lab, u sklopu kojeg će se održati panel program i diskusija o budućem izgledu parka Hastahana, a koji će uključiti struku i građane u iznošenje ideja i sugestija za uređenje ovog prostora. U Hastahani će tim povodom biti istaknut i “zid ideja”,  gdje će  svi zainteresovani građani moći napisati svoje prijedloge. 

 

Pored “zida ideja”, svi posjetitelji i turisti će imati priliku upisati svoje impresije o Sarajevu na “zid utisaka” i uslikati se na foto pointu Visit Sarajevo.

 

U nedjelju, 26.9. su na rasporedu sportske aktivnosti i takmičenja u odbojci na pijesku i košarci, nakon čega će uslijediti i zajedničko čišćenje parka.

 

Trodnevna dešavanja u Hastahani bit će upotpunjena gastro kutkom sa bogatom ponudom različitih vrsta hrane i pića. 

 

Programi će počinjati u popodnevnim satima i završavati do ponoći, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Please follow and like us: