Turistička zajednica Kantona Sarajevo podržala je realizaciju humanitarne utakmice „Remake derbija između Željezničara i Sarajeva iz 1996. godine“, a koju organizuje Udruženje Pomozi.ba.

 

Prisutnim medijima obratili su se Elvir Karalić i Jasmin Ligata iz Udruženja Pomozi.ba, Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS, Amira Bajrović-Uzunović, direktorica FK Željezničar i Ajla Alimanović, direktorica FK Sarajevo, te bivši fudbaleri ova dva kluba koji će ponovo zaigrati na Grbavici, Bulend Biščević i Dženan Hošić.

 

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda pozvao je sve navijače i simpatizere Želje i Sarajeva, sve građane našeg grada, posjetioce, domaće i strane turiste da sutra uživaju u ovom jedinstvenom sportskom i humanitarnom događaju i osjete istinski duh Sarajeva, naglasivši kako je derbi iz ’96. godine simbolizuje više od samog sporta i fudbala – ta utakmica simbol je pobjede mira nad ratom i simbol nesalomljivog duha ovog grada koji ne priznaje druge podjele osim podjele na „bordo“ i „plave“.

 

„Prepoznajemo važnost sporta u kreiranju dobrih priča o Sarajevu i važnost sporta kao univerzalnog jezika koji razumiju turisti iz svih dijelova svijeta. Gradski derbiji su svojevrsna turistička atrakcija i dio turističke ponude jednog grada i predstavljaju odličan način za upoznavanje lokalne kulture, povezivanje s lokalnim stanovništvom i kreiranje jedinstvenog iskustva, što je jedan od najznačajnijih trendova u svijetu turizma.

 

Kroz podršku značajnim sportskim dešavanjima, promovišemo brend Visit Sarajevo i na taj način povećavamo vidljivost i atraktivnost Sarajeva kao destinacije, ali i cijele Bosne i Hercegodine, a posebno smo ponosi što ovaj događaj ima humanitarni karakter i što na ovaj način dajemo svoj doprinos Fondu za oboljele bh. građane, a Turistička zajednica Kantona Sarajevo gradi karakter društveno odgovorne kompanije“, kazao je Magoda.

 

Ovom prilikom potpisan je i Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Turističke zajednice KS i Udruženja Pomozi.ba koji će biti temelj za realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti turizma i filantropskog djelovanja ove dvije organizacije.

 

Osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić zahvalio se Turističkoj zajednici KS koja je prepoznala rad i zalaganje ove organizacije, te što će kontonuirano nastaviti s podrškom aktivnostima koje će unaprijediti kvalitet života naših sugrađana.

 

Idejni tvorac ovog projekta Jasmin Ligata naglasio je važnost ove emotivne utakmice za njegovanje kulture sjećanja, a oko 40 aktera originalnog derbija iz ’96 ponovo će ostaviti srce na terenu.

 

Direktorica FK Željezničar Amira Bajrović-Uzunović i FK Sarajevo Ajla Alimanović pozvale su navijače da svojim prisustvom podrže ovu utakmicu koja će biti svojevrsni čas historije za mlađe generacije.

 

Fudbaleri Bulent Biščević i Dženan Hošić vjeruju da je odabrana utakmica najbolja u historiji sarajevskih derbija jer budi posebne emocije. Prisjetili su se golova na „oslobođenoj livadici“ gdje, kako kažu, nisu igrali igrači suprotnih timova, nego „raja protiv raje“

 

„Igrat ćemo utakmicu punu emocija koliko nam noge budu dozovoljavale“, poručio je Biščević.

 

Repriza prvog poslijeratnog derbija bit će održana 8. juna u 19.30 na stadionu Grbavica, a sav prihod od prodaje ulaznica za ovaj susret namijenjen je Fondu za liječenje „Sportisti za život“.

Please follow and like us: