Povodom Svjetskog dana turizma,  Turistička zajednica KS je u sarajevskom parku Hastahana organizovala panel diskusiju na temu koju je za 2021. godinu definisala Svjetska turistička organizacija UNWTO, a koja glasi „Turizam za inkluzivni rast“.

 

Svjetski dan turizma obilježava se s ciljem poticanja svijesti o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji turistički sektor daje održivom razvoju i unapređenju kvalitete življenja. 

 

Panel je otvoren prikazivanjem kratkog videa koji je u fokus stavio inkluzivni razvoj, potencijale koje turizam ima za stvaranje radnih mjesta, pozitivan uticaj koji turizam ima na lokalnu zajednicu i načine na koji turizam uključuje veliki broj aktera iz ostalih povezanih grana privrede.

 

Panelisti na ovoj diskusiji bili su:

 

  • Ibrahim Osta, direktor projekta USAID Turizam – Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini
  • Srđan Mandić , načelnik Općine Centar Sarajevo 
  • prof. dr. Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
  • Kenan Magoda , predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS
  • Edina Zagora, predsjednica Upravnog odbora Udruženja turističkih privrednika u BiH

 

“Turizam i turistička industrija jedna je od najvećih i najdinamičnijih industrija u današnjoj globalnoj ekonomiji. Ukupni doprinos turizma u BDP-u iznosi 10,4% na svjetskom nivou, a procjenjuje se da je svako četvrto radno mjesto direktno ili indirektno povezano sa turizmom. Turizam, dakle, kreira i uključuje čitav lanac vrijednosti i mora biti posmatran kao značajan faktor za ubrzan društveni i ekonomski razvoj”, poručio je Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS.

 

Turistička zajednica KS najavila je ovom prilikom i objavu Javnog poziva za izbor najboljeg videa  i seta fotografija na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma – “Turizam za inkluzivni rast”.

 

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u organizaciji Turističke zajednice KS uvod je u trodnevni festival Hastahana Summer Break. Ovaj program, koji ovog vikenda (od 24. do 26. septembra) realizuje CINEA Entertainment uz saradnju sa Općinom Centar,  konceptualno je osmišljen kao urbani muzički, kulturni i društveni događaj koji će ponuditi raznovrstan sadržaj za građane i turiste, a sva dešavanja su besplatna.

 

(FOTO: Denis Zuberi)

 

Please follow and like us: