Turistička zajednica Kantona Sarajevo učesnik je panel diskusije „Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu“, koju su organizirali Zeleni klub kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini i Sarajevo Film Festival, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), a koja je danas  održana u hotelu Europe u Sarajevu, a u okviru Evropske sedmice mobilnosti koja se ove godine održava na temu „Save energy“.

 

Cilj panela je bio podizanje svijesti javnosti o aktivnostima koje mogu dovesti do nulte stope onečišćenja, akcijama u oblastima zaštite životne sredine, upotrebe čistih i obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, sa naglaskom na urbanu mobilnost.

 

Panel su otvorili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, te poručili da je ove godine sa Sarajevo Film Festivalom zajedničkim radom stvoren temelj za buduće aktivnosti. 

 

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović istaknuo je kako je ovaj panel nastavak zajedničkih aktivnosti Zelenog kluba i Sarajevo Film Festivala, te da je za Festival  saradnja sa Zelenim klubom i svim nivoima vlasti od izuzetnog značaja kako bi se uspostavila legislativa koja će omogućiti bolju urbanu mobilnost i korištenje obnovljivih izvora energije za održivi razvoj.

 

Vesna Hasanović u ime Turističke zajednice Kantona Sarajevo podsjetila je da Turistička zajednica KS prepoznaje  važne priče i projekte za koje pruža doprinos, u skladu s mogućnostima, a u cilju stvaranja boljih uslova za razvoj i unaprijeđenje turizma. Kao primjer pozitivnog djelovanja izdvojila je projekat “Reciklomati”. 

 

“Turistička zajednica KS je u avgustu prošle godine u Sarajevu postavila prve reciklomate. Iako to nije naša primarna djelatnost, pokazali smo da se može i treba djelovati u pravcu očuvanja životne sredine i stvaranja novih navika, koje su u ovom slučaju imale i humanitarni karakter (dio novca je išao u humanitarne svrhe za organizaciju Pomozi.ba). Za godinu dana, pored naša dva, postavljena su još četiri reciklomata na nekoliko lokacija u gradu i projekat se tokom prve godine pokazao uspješnim – prikupljeno je više od 250.000 jedinica ambalažnog otpada“, pojasnila je Hasanović.

 

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo, govorio je, između ostalog, o vozilima na električni pogon i o nastojanju da parkovi u ovoj općini budu funkcionalniji.

 

Mirzet Sarajlić iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo rekao je da sredstva ekološki održive urbane mobilnosti nisu samo sredstva koja doprinose smanjenju onečišćenja, nego su i sredstva koja spašavaju živote.

 

Irfan Čengić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, rekao je da je mnogo urađeno uvođenjem novih trolejbusa u javni prevoz, te rekonstrukcijom postojeće i izgradnjom nove tramvajske pruge. 

 

Panel diskusija „Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu“ bila je još jedna prilika da se ukaže na potrebu snažnog i konkretnog institucionalnog, ali i individualnog angažmana u borbi protiv klimatskih promjena i podizanja svijesti o neophodnosti zaštite okoliša.

 

Please follow and like us: