Home Event Koncert “Brahms i prijatelji” u okviru projekta “Muzika na žici”
Loading Events

« All Events

Ovo dešavanje je prošlo

Koncert “Brahms i prijatelji” u okviru projekta “Muzika na žici”

27 Decembra, 2023 @ 12:00 pm - 5:00 pm

U okviru projekta “Muzika na žici” koji realizira renomirana violinistica Violeta Smailović-Huart, u srijedu, 27. novembra 2023. godine, bit će realiziran raznolik muzički program.

“Muzika na žici” uvijek je nastojala biti u službi muzičke pedagogije, bilo da je riječ o direktnoj edukaciji mladih muzičara i muzičarki ili upoznavanjem najmlađe publike sa umijećem muziciranja na žici, u želji da od najmlađeg doba stiču navike posjećivanja umjetničkih događaja, oplemenjujući vlastito iskustvo i formirajući adekvatne kriterije.

Tako će na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, u dva termina, 27. decembra, biti upriličen novogodišnji program za djecu. Prvi dječiji program, nazvan “Osmjeh uz jutarnju šetnju” (po kompoziciji Avde Smailovića) počet će u 12 sati. U okviru ovog programa će pojedini muzičari Sarajevske filharmonije provesti na zabavan i pristupačan način prisutnu djecu kroz niz emocija koje “Muzika na žici” može da pruži.

Drugi dječiji novogodišnji program, pod nazivom “Mala magična violina”, bit će priređen u 14 sati. U ovoj dječijoj muzičkoj predstavi će svirati, a pomalo i glumiti mlade violinistice iz Slovenije, Italije i Francuske, te kako se neće uspjeti sporazumjeti na verbalnom planu, jer svaka će govoriti drugi jezik, odvest će prisutnu dječicu u svijet muzike.

Istog dana na sceni Doma oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tamo gdje su do sada održavani najznačajniji koncerti Muzike na žici, u 19 sati biće održan koncert “Brahms i prijatelji”. Na ovo nesvakidašnje muzičko putovanje odvest će nas Sergio De Simone (klavir), Kanae Endo (klavir), Ilan Huart (violina), Violeta Smailović-Huart (violina) i Lidija Paulin (violončelo). Program, pored Brahmsa, posvećen je i bliskom prijateljstvu koje je ovaj kompozitor ostvario sa Robertom i Clarom Schumann.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Please follow and like us:

Detalji

Datum:
27 Decembra, 2023
Vrijeme:
12:00 pm - 5:00 pm
Kategorija: